Välkommen till Göran och Janet Rygerts hemsida

In English:
Click on "Homepage - English"

in the 
column on the left.

Välkommen till Rygerts hemsida!

NEWS: See page "Vasa Drängar"!

Innehåll (I den ordning det kommer i det nedanstående):
* Om oss och Atlanta
* Om Jan
* Om Göran
* Vasa Drängar
* Visituder
* Visböcker
* Görans bokutgivning
* Snaps- och dryckesvisor
* Music Groups
* Om familjen Rygert
* Släktforskning
* Om balalajkor och domror mm
* Föreningar
* Om du vill köpa
* Kontaktinformation
Om du vill se flera sidor, klicka på rubrikerna i spalten till vänster!

Vi är Janet och Göran Rygert, som bor i Marietta, som är en förort till Atlanta i Georgia, USA.

Atlanta är numera en ganska stor stad, 5 miljoner.
Vi brukar beskriva var vi bor på följande sätt: Lägg Upplands och Sörmlands karta över Greater Atlantas. Då är Atlantas norra delar i höjd med Uppsala och de södra i Nynäshamn. Och då bor vi i Märsta!
Känn dig välkommen att hälsa på oss!

Janet (fast häröver kallas hon Jan) och Göran har varit gifta sedan 1997. Jan arbetar som kamrer åt det tyska företaget DSI. Hon är född i McKeesport, utanför Pittsburgh, PA,men hennes bakgrund är Kroatien och Slovakien.

En av hennes specialiteteter är att restaurera äkta mattor. En annan är folkmusiken. Hon spelar liksom Göran i Atlanta Balalaika Society Orchestra, ABS. Hennes instrument är altdomra. Hon var  styrelseledamot i BDAA, Balalaika and Domra Association of America. Vid BDAA's conventions brukar hon leda klasser i östeuropeisk folkdans.

Göran som har bott i Marietta sedan 1993 är arkitekt, musikant och bokredaktör.

Som arkitekt arbetade han under 15 år på Skanskas arkitektkontor och var därefter egenföretagare med Triark på Lidingö.

Som musikant ägnar han sig flitigt åt balalajkamusik, körmusik och visor. Han började spela kontrabasbalalajka 1978 i Balalajkaorkestern Kazbek i Stockholm, och fortsatte 1993 i Atlanta Balalaika Society (ABS). Han var styrelseledamot i
BDAA, Balalaika & Domra Association of America,
under 14 år.

Göran är också arrangör och kompositör. Under 2007 vann han första pris i BDAA.s kompositionstävling. Han har bl a skrivit musik till ett stort antal vistexter, däribland ett tjugutal av Ruben Nilsons texter. Han skriver och arrangerar för körer och för balalajka- och andra orkestrar.

VASA DRÄNGAR 
1996 startade han den svenska manskören Vasa Drängar i Atlanta. De är f.n. närmare 10 man starka och har under senare år varit i hög utsträckning sysselsatta med att sjunga på svenska evenemang i och utanför Atlanta.
Se vidare sidan "Vasa Drängar", i kolumnen till vänster.

VISITUDER
Han har producerat CD.n "Visituder", med egen musik till texter av poeter som Ruben Nilson, Gabriel Jönson och Alf Henrikson, framförda av några av Sveriges bästa vissångare, som Jeja Sundström, Jan-Olof Andersson och Pär Sörman. 
Se vidare sidan "CDs", i kolumnen till vänster.

VISBÖCKER
Sedan början av 1990-talet har Göran varit visboksredaktör på frilansbasis för Warner/Chappell Music Scandinavia, och sedan 1995 för Notfabriken AB. För dem var han delaktig i produktionen av 23 visböcker, samt för andra förlag ytterligare ett femtontal.

GÖRANS BOKUTGIVNING
Se sidan "Bokutgivning".

SNAPS- OCH DRYCKESVISOR
Snaps- och dryckesvisor är för Göran ett kärt ämne. Sådana befrämjar ju nykterheten: Ingen snaps må intagas innan en sång har avsjungits!
Hans första snapsvisor skrev han redan på Chalmers och flera av dem är i bruk än i dag, som "Magen brummar", "Första supen har nu runnit ner" och "Byssan lull, utav brännvin (vinet) blir man full". Andra som kanske är bekanta är "Pilsnerdrickaren" och "Morronhutten" - den senare kom med i Lill och Svantes Bernsrevy 1970.

Göran producerade "Visor för törstiga" 1980, "Visor kring bordet" 1993 och "Festvisor" 1994.
2007 kom Chalmersska Ingenjörsföreningens "Sångboken", en omfattande historieskrivning av vad som sjöngs på Chalmers från mitten av 1800-talet fram till 2007 - skriven tillsammans med Jan Fäger.

En annan snapsvisesamling är "The Very Best of Swedish Schnapps Songs", innehållande en mix av snapsvisor på svenska och engelska. Den finns att köpa!
Se vidare sidan "Snapsvisor", i kolumnen till vänster.
Där kan du hitta "Månadens nubbevisa".

MUSIC GROUPS
Under den här rubriken döljer sig diverse musikgrupper som Göran är eller har varit med i, från Chalmers och framåt. Se sidan "Music Groups!"

OM FAMILJEN RYGERT
kan läsas på sidan "Familjen - Family".

SLÄKTFORSKNING
Klicka på sidan "Släktforskning"!

OM BALALAJKOR OCH DOMROR MM
kan läsas på sidan "Balalaika".  Samt sidan "Music Groups". 

FÖRENINGAR
Göran är medlem av följande förträffliga föreningar och organisationer:
SHT, SKAP, Samfundet Visans Vänner (är stipendiat och "kallad" medlem), Ölandsklubben i Stockholm, BDAA och ABS.

Såväl Jan som Göran är medlemmar - även styrelsemedlemmar - av Nordic Lodge #708 of the Vasa Order of America, Atlanta, GA. Göran utnämndes 2014 av Vasaordens stormästare till "Grand Lodge Deputy" för distriktet.

OM DU VILL KÖPA
"Visituder"
och/eller
"The Very Best of Swedish Schnapps Songs",
klicka på sidan "Köpinfo - To Buy".

KONTAKTINFORMATION
Vår epostadress är
rygert@bellsouth.net
Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

josez | Svar 03.05.2017 11.04

Vittnesbörd. Jag är Mrs EVA OLAUSSON Jag fick faktiskt min lån

Jag presenterar mig är EVA OLAUSSON, det finns för mycket bedrägeri mellan särskilda lån erbjuda

123minsida.se | Svar 25.11.2009 15.45

Grattis! Nu har du kommit igång med kommentarer på din hemsida. Glöm inte att berätta om det för familj och vänner. Mycket nöje Mvh, 123minhemsida.se

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.09 | 20:45

Hej. Kul att det går bra för släkten Rygert. Vi som hade Torsten som musiklärare i realskolan i Sävsjö hade våra dubier. Inget ont om hans musikgärning dock.

...
10.04 | 20:19

Hej Magnus,
Vi skrev en bok som heter "Ölands Folkliga Visor och Melodier". Den finns till låns på Stadsbiblioteket och på KB. Emaila mig: rygert@bellsouth.net

...
10.04 | 19:34

Hej
Jag planerar att ge ut en cd med öländsk folkmusik Ditt grundmaterial till Ölands folkliga visor... skulle vara arkiverat på Ölandsklubben. Är det så?

...
27.09 | 03:25

Hejsan, Har du skrivit klart Svenska Arkitekter i USA 1846-1930. Jag hjälpte dig lite om arkitekter i New Orleans och skulle gärna ta del av det materialet.

...
Du gillar den här sidan